23 decembrie 2010

Naşterea Domnului

Lecţia 14. Naşterea Domnului –
prilej de bucurie pentru toţi creştinii     
„Dumnezeu S-a coborât până om,
pentru ca să-l ridice pe om până la Dumnezeu”.
(Fericitul Augustin)
1. Citeşte
Promisiunea lui Dumnezeu. Vreme de multe secole după Moise, Dumnezeu a repetat mereu făgăduinţa făcută poporului evreu că îi va trimite un Mântuitor, un Mesia.
O mamă aleasă pentru Fiul lui Dumnezeu. Pentru aceasta, Dumnezeu voia cea mai bună mamă pentru Fiul Său, o femeie din poporul ales, cu adevărat fidelă lui Dumnezeu şi făgăduinţelor Lui. Domnul a găsit o astfel de femeie în persoana unei fecioare curate şi smerite, pe nume Maria. Ea a fost crescută în Ierusalim, în templul construit de către regele Solomon.
O veste surprinzătoare. Într-o zi, un înger al lui Dumnezeu s-a arătat Fecioarei Maria şi i-a zis: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!  Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”. Atunci a zis Maria: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” Şi îngerul a plecat de la ea.
Pruncul sfânt se naşte. În acea vreme, împăratul Romei a trimis o înştiinţare către toate popoarele aflate sub stăpânirea sa, poruncind guvernatorilor săi să înregistreze într-un recesământ pe toţi oamenii din împărăţie, pentru a se uşura astfel strângerea impozitelor. Fiecare persoană trebuie la satul sau oraşul său natal ca să se înscrie pe liste. Aşa se face că Iosif cu Maria, din Nazaret pleacă spre Betleem. Dar, pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca ea să nască. Iosif s-a grăbit să afle o cameră, dar toate erau pline cu oaspeţi veniţi să se înscrie. Atunci au găsit o peşteră unde erau ţinute animalele. Aici s-a născut Pruncul Sfânt şi aici a fost culcat în esle.
Vestea minunată. În ţinutul acela erau păstori, care păzeau turmele. Atunci îngerul Domnului a stătut lângă ei şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor, iar ei s-au înfricoşat cu frică mare. Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Şi acesta va fi semnul: Veţi găsi un prunc înfăşat, culcat în iesle. Şi deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” Iar după ce îngerii au plecat de la ei, la cer, păstorii vorbeau unii către alţii: Să mergem dar până la Betleem, să vedem cuvântul acesta ce s-a făcut şi pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut. Deci, grăbindu-se, au venit şi au aflat pe Maria şi pe Iosif şi pe Prunc, culcat în iesle.
Mai târziu, trei magi au venit din Persia au venit la Ierusalim şi au întrebat: „Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui. Auzind de aceasta regele Irod s-a tulburat şi tot Ierusalimul împreună cu el. Deci adunând pe toţi arhiereii şi cărturarii poporului, căuta să afle de la ei: Unde este să Se nască Hristos?       Iar ei i-au zis: În Betleemul Iudeii, că aşa este scris de proorocul:  "Şi tu, Betleeme, pământul lui Iuda, nu eşti nicidecum cel mai mic între căpeteniile lui Iuda, căci din tine va ieşi Conducătorul care va paşte pe poporul Meu Israel". Cei trei magi, văzând pruncul, I s-au închinat şi i-au adus daruri: aur, tămâie şi smirnă.
Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său în lume, ca să ne aducă pe noi înapoi la El. Domnul nostru Iisus Hristos a venit în lume să ne înveţe prin faptă şi cuvânt cum trebuie să-L iubim pe Dumnezeu şi pe semenii noştri. Dumnezeu aşteaptă ca şi noi să fim buni şi iertători.
2. Meditează. Aranjaţi corect versurile din această colindă şi cântaţi-o.


 
la Viflaim, Maria
În Viflaim ni s-arată
Cum a spus prorocii
Cel făr-de-nceput
Astăzi S-a născut

O, ce veste minunată
Tatăl L-a trimis în lume
L-a născut pe Mesia
Lâng-acel oraş
Într-un mic sălaş
Pe Fiul în al său nume
Săvârşind călătoria
Să ne mântuiască
Şi să crească
Să se nască

Celui care cere de la tine, dă-i; şi de la cel ce voieşte
să se împrumute de la tine, nu întoarce faţa ta. (Matei 5,42)
3. Aplică...      

Un creştin credincios, se ruga într-o zi: "Vino, Doamne Iisuse, măcar odată în casa mea! ... " Noaptea următoare, în vedenie de vis, Domnul i-a spus: "Voi veni mâine în casa ta!"
Credinciosul s-a apucat a doua zi dimineaţa să-şi pregătească locuinţa în aşteptarea Domnului. A curăţit peste tot, a făcut bucate alese - toate, ca pentru un oaspete atât de mare şi de drag.
Şi, - s-a pus să aştepte. Afară era frig şi ninsoare. Pe la prânz, iată că în dreptul casei lui, s-a arătat un drumeţ bolnav şi flămând. Creştinul l-a primit, i-a dat de mâncare şi l-a îngrijit. Acela, a plecat pe urmă...
Peste puţin, alt călător s-a ivit: o femeie văduvă, sărmană, care neavând de mâncare pentru cei trei copii ai ei, cerşea din casă în casă. Omul a primit-o şi pe ea, a ospătat-o şi a încărcat-o de daruri pentru copii. Pe urmă, a plecat şi ea...
Spre seară, s-a arătat alt călător: era un biet creştin, care, din dragoste pentru Domnul, mergea prin sate şi vindea cărticele sfinte. Era îngheţat şi flămând. Şi l-a primit, găzduindu-l peste noapte.
Aproape de a se culca, omul nostru a zis, cu mâhnire, rugându-se: "Doamne, Te-am aşteptat şi n-ai venit!” Dar când a adormit, Domnul i s-a arătat în lumină de aur şi i-a zis: "Fiul meu şi copile, ieri te-am vizitat de trei ori. Şi văduva necăjită, şi drumeţul cu cărţi sfinte, Eu eram".
A doua zi credinciosul a mulţumit lui Iisus, şi L-a rugat să vină cât de des la el.

„Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, mai mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei 25,40).

*În clasă scrie în caiet ideile principale. **Transcrie colinda corect în caiet şi cântaţi-o. ***Intitulează pilda de mai sus şi evidenţiază concluziile practice.
*Acasă confecţionează un lanţ din hârtie colorată, iar pe dinlăuntru scrie câte un verset biblic, dorinţe sau altceva plăcut sau chiar hazliu. **Desenează un brad, în vârf steaua, iar la poalele lui darurile magilor şi scrie ceva din Bibliografie: Matei cap.1-2; Luca 1,26-56;  2,1-21 .
Verificarea cunoştinţelor
1.     Pentru ce a dat Dumnezeu poruncile?
2.     Care sunt cele 10 porunci?
3.     Ce înţelegem prin darul libertăţii dat omului de către Dumnezeu?
4.     Care este deosebirea dintre oamenii care împlinesc poruncile divine şi cei ce nu le împlinesc?

Invitaţie la discuţie.
1.     Când serbezi tu ziua ta?
2.     Cum trebuie să arate o serbare de ziua de naştere ca să fie frumoasă şi plăcută?
3.     Cum vă pregătiţi să întâmpinaţi un oaspete drag?


Materiale didactice:                                                              Pe tablă, înainte de începutul lecţiei, vor fi scrise cuvintele:
Cer ¤ Dumnezeu ¤ Copil Sfânt.
4. Asigurarea feed-back-ului
1.      Cine ştia de mai înainte de  venirea lui Mesia pe pământ?
2.     Cum o chiamă pe Maica Domnului nostru şi cine era?
3.     Unde s-a născut Pruncul Sfânt?
4.     Cine I s-au închinat, cine i-au cântat, cine daruri i-au adus?
5.     De ce a venit pe pământ Dumnezeu?



 
O, ce veste minunată
În Viflaim ni s-arată
Astăzi S-a născut
Cel făr-de-nceput
Cum a spus prorocii

la Viflaim, Maria
Săvârşind călătoria
Într-un mic sălaş
Lâng-acel oraş
L-a născut pe Mesia

Pe Fiul în al său nume
Tatăl L-a trimis în lume
Să se nască
Şi să crească
Să ne mântuiască.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu