8 decembrie 2010

Crucea memoriei

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Victimelor comunismului, duminică, 7 noiembrie, 2010, la Făleşti, în satul Izvoare, a fost inaugurată o Cruce a Memoriei, în amintirea localnicilor supuşi represiunilor de regimul stalinist, după intrarea trupelor sovietice în Basarabia, pe 28 iunie 1940. Crucea a fost instalată în curtea Bisericii “Acoperământul Maicii Domnului” din localitate şi a fost sfinţită, după o slujbă de pomenire, de preotul satului, părintele Alexandru. Monumentul înveşniceşte pomenirea a 12 familii (40 de persoane) care au avut de suferit de pe urma deportărilor şi represiunilor staliniste, printre care preotul şi primarul satului de atunci, Lupaşcu Grigore şi Rotaru Eftimie, împuşcaţi de sovietici. Crucea a fost ridicată din îndemnul şi cu suportul familiei Bajureanu, trecută şi ea prin chinurile Siberiei. “Tatăl meu, Butnăraş Grigore, s-a pierdut pe pământ străin. Tata, mama şi cinci copii au fost ridicaţi aşa cum au fost ridicaţi şi alţii, iar eu m-am născut în Siberia”, — povestea, îndurerată, Nina Bajureanu. “Această Sfântă Răstignire este spre pomenirea celor care au avut de suferit pe nedrept. Am făcut-o, pentru că ruşii au recunoscut demult, la ei acasă, caracterul crimei făcute de sovietici, iar ai noştri se uită ce zic ruşii… Cum putea să se întâmple ca patriarhul Alexie al II să ridice la Penza o Cruce în memoria a 144 de preoţi, omorâţi de sovietici şi s-o declare «a doua Golgotă», iar la noi toate trebuie să rămână pe vechi…” — ne-a declarat doamna Nina Bajureanu.
La eveniment au fost prezenţi şi candidaţii PL pentru parlamentarele din 28 noiembrie, Vitalie Marinuţă, ministrul apărării, Vasile Grama, şeful Agenţiei Cadastru, şi Albina Păvălean, şefa organizaţiei teritoriale PL de la Făleşti.
Amintim că preşedintele PL, Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte interimar al statului, a decretat ziua de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice, iar Primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă a dispus ridicarea Pietrei Comemorative din Piaţa Marii Adunării Naţionale în memoria victimelor ocupaţiei sovietice.
Departamentul Comunicare şi Imagine a Partidului Liberal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu