3 ianuarie 2021

Ce este botezul?

Botezul este prima din cele 7 Sfinte Taine crestine prin care primim Har, Duh Sfânt.
Ce har primim prin Botez?
Prin Botez suntem curatiti de pacatul stramosesc si ne nastem din nou ca fii ai lui Dumnezeu.
Cine a rânduit Botezul?
Iisus Hristos a poruncit Apostolilor: „mergând învatati toate popoarele, botezându-le în Numele Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh” (Matei 28, 19).
E obligatoriu Botezul pentru mântuire?
Da! E obligatoriu. Nimeni nu merge în rai daca nu e botezat. Iisus a spus: „Daca nu se va naste cineva din apa si din Duh Sfânt nu va intra în împaratia cerurilor” (Ioan 3, 5).
Noi, crestinii ortodocsi, nu consideram Sfintele Taine simboluri sau închipuiri, ci le credem reale, asa cum le-a lasat Iisus. Protestantii si neoprotestantii, sectele considera ca Botezul simbolizeaza nasterea din nou. Ei cred ca Sf. Împartasanie doar închipuie Trupul si Sângele Domnului. Dar Iisus spune clar despre Împartasanie: „Acesta este Trupul si Sângele Meu” (Matei 26, 26). Nu zice: „Acesta închipuie trupul Meu”.
Despe Botez spune: „Cine nu se va naste din apa si din Duh, nu va intra în Împaratia cerurilor” (Ioan 3, 5).
Despre Spovedanie spune: „Câte veti lega pe pamânt, legate vor fi si în ceruri” (Matei 18, 18).
Cel mai mare dar de la Dumnezeu este un copil. Adica noi, pacatosii aducem din nefiinta în fiinta o persoana nu pentru 100 de ani, nici pentru 1000 de ani ci pentru vesnicie. De aceea trebuie sa fim credinciosi puternici pentru ca si copiii nostri sa fie credinciosi. Duminica, obligatoriu sa fim la Sf. Liturghie. Noul Testament îl citim o data pe an. Ne spovedim, ne împartasim în Posturi si ducem o viata curata în munca cinstitaa, cu iubire de oameni, fara betii, fara curvii, fara hotii, fara viclenii, fara dusmanii. Daca reusim sa crestem un copil cu credinta, ne vom bucura de el cât traim pe pamânt, dar ne vom bucura de el miliarde si miliarde de ani, în vecii vecilor.
Care este rânduiala Bisericii pentru copilul nou nascut?
În prima zi moasa aduce apa sfintita de la Biserica si stropeste casa si scalda copilului.
În a 8-a zi preotul merge la casa unde este nou nascutul. Citeste rugaciuni pentru mama si prunc, însemneaza cu Sf. Cruce pruncul si îi pune numele.
La 40 de zile mama vine cu pruncul la Biserica pentru îmbisericirea pruncului. 40 de zile mama „sta pe vatra”, adica nu merge cu pruncul la plimbare, decât la vreo necesitate urgenta.
Mama crestina urmeaza pe Sfanta Maria care a nascut pe Iisus la 25 Decembrie. L-a taiat împrejur la 1 ianuarie (la 8 zile) si L-adus la templu la 40 de zile (la 2 Februarie – Întâmpinarea Domnului). Cine primeste un copil primeste pe Dumnezeu în casa lui. Asa spune Iisus: „Cine primeste un copil pe Mine Ma primeste” (Mt. 18, 5).
Mama care avorteaza îsi pune în pericol viata ei, a familiei si a neamului. Iata ce este scris: „Sa nu întinati pamântul ... cu sânge ... ca pamântul nu se poate curati de sângele varsat decât cu sângele celui care l-a varsat” (Numerii 35, 33).
CRESTEREA COPIILOR ÎN CREDINTA
Copilul trebuie dorit si primit în casele noastre ca pe Însusi Dumnezeu. El trebuie crescut ca un bun crestin, ca sa ne bucuram de el pe pamânt si în lumea care va veni în veci de veci.
Asa este scris: „Cine primeste un copil, pe Mine Ma primeste” (Matei 18,5). „Lasati copii sa vina la Mine” (Marcu 10, 14).
Parintii, nasii, bunicii, toate rudele se bucura de NOUL NASCUT SI ÎL DUC LA BISERICA LA BOTEZ, SA-L ÎNCRESTINEZE.
Noi crestinii, credem în Sfânta Treime: Tatal, Fiul si Sf. Duh. Iisus Hristos este Dumnezeu si Om. El este Fiul lui Dumnezeu care s-a coborât pe pamânt, a luat trup de om. El ne-a descoperit Adevarul despre Dumnezeu si l-a facut cunoscut lumii. Iisus ne-a aratat Calea spre Rai, spre viata vesnica. El ne-a lasat NOUL TESTAMENT, ÎNVATATURA DIVINA, A ÎNTEMEIAT BISERICA SI NE-A LASAT SFINTELE TAINE PRIN CARE NE CURATIM DE PACATE SI NE SFINTIM PENTRU VIATA ETERNA DIN PARADIS. Amin!
Pr. Nicolae Popescu Bis. Sf. Andrei (Drumul Taberei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu