1 septembrie 2019

Din activitățile parohiale de vară: școală duminicală, ciclism și pelerinaj

Încă de pe băncile Facultății de Teologie îmi făceam strategii misionare în scris, ce activități ar trebuie să facă preotul în parohie, atunci când nu are în mână Liturghierul sau Molitfelnicul, așa încât să poată (a)cuprinde toate generațiile. Așa s-au născut la biserică, încă din primul an al pastorației mele, primele componente: școala duminicală, pelerinajul, etc. Primii ani, doar vara, școala duminicală se desfășura în biserică, cuprinzând mai multe vârste, ca o oră de Religie, deși interactiv, dar totuși ca la școală și un pic academic. Din motiv că
prezența era foarte mică, la un moment dat am hotărât să schimb macazul și să mă axez pe copii. Așa am ieșit în afara zidurilor bisericii, să mă joc cu copiii la școala duminicală, să îmbinăm jocuri distractive, cu cele în care gustăm din învățătura Domnului. Câteva crâmpee le filmăm și le distribuim pe YouTube.
O altă activitate, ce o facem în fiecare an, este ciclismul. Luni, 29 iulie 2019, un grup de tineri din raionul Fălești, au pornit în ciclism pe o distanță de 160 km, până în satul Costești, raionul Râșcani, traversând deci întreg raionul Fălești, Glodeni și Râșcani. Îmbucurător este faptul că traseul a început de la biserică, prin rugăciunile de binecuvântare a călătoriei și de sfințire a transportului. Această călătorie a îmbinat ciclismul, odihna și tabăra, pentru că tinerii au înoptat două nopți în corturi. În cele trei zile de călătorie, copiii au fost susținuți de preotul însoțitor în ceea ce privește rugăciunea de seară, de dimineață și la masă, dar și cu asigurarea unui anumit comportament. La final tinerii s-au declarat mulțumiți de călătoria pe biciclete, chiar dacă erau foarte obosiți, dar au rămas cu amintiri plăcute. Considerăm că prin aceasta contribuim la întărirea în copii a credinței, prieteniei, ajutorării.
Pelerinaj la mănăstirea sfintei Agafia (29-30 augut 2019)
În ultimile zile ale verii, tradițional, călătorim la 3 mănăstiri, timp de două zile. Anul acesta am decis să poposim liturgic la mănăstirea care adăpostește moaștele întregi ale Fericitei Agafia din mănăstirea Cușelăuca. Ca de obicei ne-am pornit cu rugăciunea de binecuvântare, apoi am citat care este scopul pelerinajului.
„Pentru un creştin ortodox, întotdeauna pelerinajele sunt prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credinţă şi îmbogăţire duhovnicească, dar şi culturală. Pentru un trăitor de viaţă spirituală intensă, locurile sfinte pe care le vizitează, unde se închină, de unde se încarcă pozitiv, produc implicaţii profunde lume puţin accesibilă turiştilor de ocazie. De fapt, pelerinajul este un răspuns al omului (care caută să ajungă la un loc binecuvântat) la apelul făcut de Dumnezeu, o căutare reciprocă şi o întâlnire spontană. Legătura dinamică dintre răspunsul omului şi chemarea lui Dumnezeu se cheamă credinţa”.
Deci toamna se numără bobocii...
Preotul Alexandru Stratan, s.Izvoare, r.Fălești.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu