28 noiembrie 2020
Rugăciunea în post
24 noiembrie 2020
Cum trebuie să ne mărturisim
După ce vei fi gândit în acest chip la păcatele tale, și te vei fi pregătit cu această zdrobire a inimii și îngrijorare, mergi atunci la acest iscusit duhovnic, de care am vorbit. Însemnează-ți, frate, păcatele și pe hârtie, ca să nu le uiți. Și de va fi departe locuința duhovnicului, să nu pregeți, după cum nu pregeți să mergi și la un doctor iscusit care se află departe, pentru boala ta cea trupească. Ci zi și tu ca fiul acela risipitor: „Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu” (Luca 15, 18).
Și mergând la dânsul, când acela îți va spune să-ți mărturisești păcatul înaintea Stăpânului Hristos, atunci tu, îngenunchind înaintea sfințitei Lui icoane, să zici: „Părinte, greșit-am la cer și înaintea Ta și nu sunt vrednic să mă numesc fiul Tău, dar iată că astăzi, prin acest părinte al meu duhovnicesc, mă voi mărturisi Ție, întru dreptatea inimii” (Psalm 118, 7). Și așa, începi să te mărturisești.
Ce este mărturisirea
Și înainte să începi, află că mărturisirea este o înfățișare, de bunăvoie, prin grai, a faptelor rele, ca și a vorbelor și a gândurilor. Ea este smerită, învinuindu-se pe sine, este dreaptă, fără rușinare, hotărâtă și se face către un duhovnic legiuit.
4 octombrie 2020
Dedicație pentru profesori
Un trecator întâlnește un bătrân și îl întreabă:- Vă mai amintiți de mine?
- NU! Respinse bătrânul
- V-am fost elev.
- Și ce faci acum, în viața de zi cu zi?
- Ei bine, am devenit și eu profesor, îi zice tânărul.
- O ... ca mine!
- ... de fapt am devenit profesor fiindcă m-ați inspirat să fiu ca dumneavoastră.
- În ce moment al vieții ai decis să fi profesor?
Atunci tânărul îi relateaza următoarea intamplare:
Într- o zi, unul din prietenii mei, coleg, a venit cu un ceas nou, foarte frumos iar eu am decis sa îl fur și i l-am luat din buzunar.
Prietenul meu a remarcat lipsa și s-a plâns imediat profesorului nostru, care erați chiar dumneavoastră. Ați venit în clasă zicând:
- Ceasul acestui elev a fost furat în timpul cursului de azi. Cel care l-a luat, să il înapoieze imediat!
Eu nu l-am înapoiat.
Apoi ați inchis ușa și ne-ați pus să ne ridicăm cu mâinile sus și ochii închiși.
Noi am închis ochii și dumneavoastră ne-ați căutat in buzunare. Bineinteles ați găsit ceasul la mine și l-ați luat. Ați continuat să controlați toți colegii și când ati terminat ați zis: deschideți ochii! Avem ceasul!
Nu mi-ați reproșat nimic și n-ați mai menționat vreodată acest episod; nimeni nu a știut cine a furat ceasul.
În acea zi dumneavoastră mi-ați salvat demnitatea pentru totdeauna!
A fost cea mai rușinoasă zi din viața mea!!!
Dar, a fost și ziua în care m-am hotărât să nu mai fur.
Și datorită dumneavoastră am înțeles ce trebuie să facă un adevărat profesor.
Vă amintiți de acest episod?
- Îmi amintesc de această situație, de ceasul furat pe care l- am căutat la toată lumea, dar nu îmi amintesc de tine pentru că și eu aveam ochii închiși în timp ce căutam ... și adaugă mai departe: dacă pentru a corecta și educa, trebuie să umilești, înseamnă ca nu ești un bun profesor!
(După Urania Cremene)
5 septembrie 2020
Așa nu se mai poate


7 iulie 2020
Despre pomenirea răposaților
Evident că i-am răspuns simplu cu porunca a 5-a din Decalog: Să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământ. În replică îmi răspunde: cinstire... nu pomenire. sunt lucruri diferite...
Nu am mai răspuns, că cu ei e pierdere de timp, nervi și în consecință de sănătate. Dar am multe a spune. Așa că eu rămân cu Biserica mea, iar el cu rătăcirea lui. Dar pentru voi, vă expun un articol la temă.
22 aprilie 2020
Paștele nu poate fi fericit. Învierea – da!
6 aprilie 2020
Rugăciunea lui Antoine de Saint –Exupery
2 aprilie 2020
Cred în Dumnezeu, dar nu merg la biserică, nu merg la slujbă, nu cred în popi.
23 martie 2020
17 februarie 2020
Educația japonezilor: bunului simț,manierele și caractere.
În clasele I – VI li se predă o materie numită “calea spre bunul simț”, iar până în clasa a VII a niciun elev nu rămâne repetent! Manierele sunt mai importante decât acumularea de cunoștințe și aceștia sunt anii în care se face educația. Cei șapte ani de la școală…
În toate sălile de clasa I din Japonia există scrise aceste reguli pe perete:
1. Fii vesel 2. Fii activ 3. Fii entuziast 4. Zâmbește 5. Bucură-te de viață.
Valorile în care sunt crescuți: hansei (auto-disciplină) gambaru (perseverența în a atinge un scop) yasashii (să fii bun la suflet) jobu na (să fii puternic și sănătos) susunde benkyo (să studiezi temeinic) omoiyari (să fii empatic) shakaisei (să fii sociabil) kyochosei (să fii armonios cooperant)
7 februarie 2020
Pilda vameșului și fariseului
3 februarie 2020
14 ianuarie 2020
ДЛЯ ВСЕХ ХОЧЕТСЯ НАПОМНИТЬ
Если, к сожалению, полно людей неадекватных, и из-за этого пришлось его охранять, то это не значит, что он сам просил себе охрану! Я лично видел видео где на Патриарха нападали, и нападали не один раз - поэтому пришлось охрану ему поставить из-за частой неадекватности сегодняшних людей!