28 decembrie 2024

Unui preot îi pasă de tine

Vreau să mă adresez ție ca unuia care îmi ești apropiat. Să înțelegi că vreau să îți fie mai bine decât acum și că, deși nu pot prea mult, încerc să te ajut. Iartă-mă dacă te obosesc, s-ar putea ca măcar câteva cuvinte din ceea ce îți scriu să îți fie de folos. Mă rog lui Dumnezeu să înțelegi ce îți scriu și de ce. Nu îți place să fii dojenit, iar eu nu vreau să te dojenesc, ci îți spun că ești important pentru mulți și mai ales pentru Dumnezeu. Dumnezeu te caută în multe feluri, te strigă chiar și prin faptul că îți scriu acum. Răspunde-I, căci te iubește și așteaptă să Îi primești iubirea. Are atât de multă răbdare! Poate de aceea, uneori amâni să-i arăți că și tu îl iubești. Știe cât îl iubești, dar tu ai nevoie să-I arăți și prin fapte. Vei avea bucurie și folos la fiecare faptă, știind că aşa Îi spui ,,Doamne, Te iubesc!". Uneori crezi că ai motive, dar voi încerca să te ajut să vezi că nu este chiar așa. 

Te aud uneori spunând: „Am credinţa mea, pot să mă rog și acasă!" Chiar ai o anumită credință, ești bun, sensibil, săritor, dar, fără să îți dai seama, fugi de Învățătorul, Doctorul și Binefăcătorul tău. Nu poți să te bucuri de sfaturile Învățătorului tău, făcând școala la ,,fără frecvență". Doctorul tău vrea să te vindeci, dar trebuie să mergi la cabinet (biserică), să faci analize (spovedanie), să respecți tratamentul (post, rugăciune, fapte bune). Binefăcătorul tău vrea să te ajute, dar trebuie să Îl primești, să Îl cauți și să fii împreună cu ceilalți credincioşi, mărturisind credința Bisericii, nu doar a ta. Vino la ȘCOALA lui IISUS. Dacă te rogi acasă cu adevărat, vei simți nevoia să te rogi și în biserică, la sfânta liturghie, în duminici și sărbători. În plus, acasă nu putem avea niciodată darurile slujbei din biserică. Duhul Sfânt preface pâinea și vinul în Trupul și Sângele Mântuitorului doar în biserică. 

 „Nu cred!” Poate că spui uneori: „Aici e raiul, aici e iadul!”. Eu îți spun să vezi tot ce este în jurul tău și o să înțelegi că toate acestea nu puteau fi rod al întâmplării. Evident, există Creatorul tuturor. Agheasma, sfintele moaște care nu se strică niciodată, Sfânta Lumină venită din cer de Paști și alte minuni sunt argumente incontestabile. Dumnezeu vrea ca noi să ne bucurăm de rai, dar este nevoie să ne luptăm. Prin felul în care trăim pe pământ, ne pregătim raiul sau iadul. Dacă nu crezi, dar vii la biserică, nu ai nimic de pierdut. Poți veni ca la un spectacol. Te va încânta, dacă ești atent. Îl vei descoperi pe Dumnezeu. 

„Nu pot lăsa casa singură. Am animale!” Dumnezeu are grijă de casa ta, de toate ale tale, împreună cu tine. Dar nu poți face nimic bun fără El. Hoții și alte încercări pot veni și când ești acasă, iar finalul poate fi chiar mai grav. Animalele pot fi crescute astfel încât să putem veni și la biserică. Este foarte nepotrivită ideea că animalele și agricultura nu au sărbătoare. Să nu devenim robi ai animalelor, când, de fapt, le suntem stăpâni. Nu am auzit pe cineva să renunțe la serviciu pentru că au venit hoții sau pentru că are animale. Cu atât mai mult, nu putem renunța la biserică. 

„Se duc ceilalți din familie și pentru mine!” Este adevărat, se roagă și pentru tine, dar ei chiar își hrănesc sufletul prin rugăciune, pe când tu primești doar firimituri. Nu te poți sătura cu ele. Nu cred că atunci când este vorba despre mâncare, spunem: „Mănâncă ceilalți și pentru mine”. Oricât ne-am bucura pentru cei dragi care mănâncă, avem nevoie să mâncăm și noi. Bucuria este cu atât mai mare când mâncăm alături de ei! Așadar, bucuria este cu atât mai mare când mergem împreună cu cei dragi la biserică! 

„Părintele este exigent, obositor, neplăcut!” Este important ca tu să fii mulțumit de preotul tău, dar poți să te rogi mai mult și să te lupți să îl înțelegi și să îl iubești. Dacă pentru alții este un preot bun, de ce nu și pentru tine? Oricum, la biserică vii în primul rând pentru Dumnezeu, nu pentru preot. Iar dacă preotul este exigent, să știi că este așa spre binele tău. Preotul te iubește și de aceea îți cere să faci cât mai mult pentru sufletul tău. 

„Slujba este prea lungă!” Poți veni mai târziu, așa încât să fii în biserică măcar de la momentul în care se rostește Crezul, chiar după ora 10. Chiar și 5 minute în biserică îți pot schimba viața, dacă te lupți să fii cu mintea la rugăciune. Vor veni și alte gânduri, dar Dumnezeu, văzând că lupți, îți va dărui bucurie, iar tu vei veni mai devreme și vei realiza că slujba nu este lungă. Nu-ți face griji că vei fi judecat de ceilalți! Cei care vin devreme, dacă au liniște sufletească, se luptă să nu-i judece pe cei care vin mai târziu. 

 „Se uită toți la mine!” Privirea celorlalți exprimă adesea bucurie sau curiozitate, nu răutate sau judecată. Chiar așa de-ar fi, trebuie să aflăm ce avem de făcut în biserică, luând aminte și întrebându-i pe ceilalți, fără să ne fie rușine. Oricum, este bine să stăm liniștiți într-un loc, pentru a asculta slujba. Important este să venim cu bucurie. Este relevant exemplul cuiva care a venit cu entuziasm în biserică, dar neștiind rânduielile, a intrat prin ușile împărătești pentru a da lumânare la sfântul altar. Chiar dacă a greșit, este mai important faptul că a avut dragoste pentru Dumnezeu. De asemenea, este relevant exemplul femeii desfrânate, care a a venit la picioarele Mântuitorului, le-a sărutat, le-a udat cu lacrimile sale și le-a șters cu părul capului său, fiind cu gândul doar la Dumnezeu și plină de pocăință. 

„Nu mă lasă ai mei!” Dacă ai o purtare frumoasă, ai tăi vor înțelege că este bine și pentru ei să vii la biserică. Dacă nu vor înțelege, oricum trebuie să lupți și Dumnezeu te va răsplăti. 

„Vin musafiri!” Foarte frumos! Cheamă-i la biserică! Ar trebui să știe că tu nu lipsești de la sfânta liturghie. Să nu le faci un rău, rămânând cu ei acasă, ci iubește-l pe Dumnezeu mai presus de orice, așa încât rugăciunea ta să le fie și lor de folos. Iți mulțumesc pentru răbdarea ta. Te-am rugat să citești până la sfârșit, nădăjduind că te voi convinge să mergi la biserică, în parohia ta sau acolo unde simți tu. Dacă nu te-am convins, măcar fii mai liniștit: unui preot îi pasă de tine."

Din categoria „Pretexte lipsite de sens” la duminica celor chemați la cină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu