29 decembrie 2024

Chestionar: Cine este Iisus Hristos?

10 aforisme despre cum trebuie să fie un bărbat adevărat


1. Un bărbat adevărat își cunoaște scopul, înțelege de ce există și trăiește cu un scop, care îl menține concentrat. 

2. Un bărbat adevărat își respectă angajamentele și pe ceilalți. 

3. Un bărbat adevărat își controlează emoțiile, nu acționează pe baza instinctului, ci rămâne fidel valorilor sale, indiferent de situație. 

4. Un bărbat adevărat știe că dragostea se arată prin timp și atenție dedicate partenerei, nu doar prin cuvinte. 

5. Un bărbat adevărat iartă, nu pedepseşte. Iertarea este un semn de putere. Un bărbat adevărat construiește pacea, nu durerea, în relațiile lui. 

28 decembrie 2024

Unui preot îi pasă de tine

Vreau să mă adresez ție ca unuia care îmi ești apropiat. Să înțelegi că vreau să îți fie mai bine decât acum și că, deși nu pot prea mult, încerc să te ajut. Iartă-mă dacă te obosesc, s-ar putea ca măcar câteva cuvinte din ceea ce îți scriu să îți fie de folos. Mă rog lui Dumnezeu să înțelegi ce îți scriu și de ce. Nu îți place să fii dojenit, iar eu nu vreau să te dojenesc, ci îți spun că ești important pentru mulți și mai ales pentru Dumnezeu. Dumnezeu te caută în multe feluri, te strigă chiar și prin faptul că îți scriu acum. Răspunde-I, căci te iubește și așteaptă să Îi primești iubirea. Are atât de multă răbdare! Poate de aceea, uneori amâni să-i arăți că și tu îl iubești. Știe cât îl iubești, dar tu ai nevoie să-I arăți și prin fapte. Vei avea bucurie și folos la fiecare faptă, știind că aşa Îi spui ,,Doamne, Te iubesc!". Uneori crezi că ai motive, dar voi încerca să te ajut să vezi că nu este chiar așa. 

в браке

 

Если верующий человек чувствует, что в браке он несчастнее, чем был в одиночестве, – это значит, что он не научился любить своего супруга. Это значит, что он был и остается эгоистом, думает о себе больше, чем о других. Церковь призывает нас к служению, а не к получению от жизни радостей. Значит, такому человеку нужно идти в храм, каяться, говорить, что с ним беда: он до сих пор не научился любить, не научился жертвовать, не научился радоваться радостям окружающих людей, не научился заботиться о них. Нужно давать радость другим и в этом находить свою радость, а он хочет получать от жизни больше и больше. Все это не по-христиански, с этим надо бороться. Для этого нужно осознать это как грех, а не жалеть себя: «Ох, я бедный и несчастный, меня, дескать, никто не любит и не жалеет». Тогда возникает вопрос: «А сам ты кого жалеешь?» Протоиерей Александр Ильяшенко Подпишись на Православный

26 decembrie 2024

DISTANȚA PARCURSĂ PE JOS DE MAICA DOMNULUI CA SĂ-L NASCĂ PE HRISTOS


Între Nazaret (locul de reședință al lui Sf. Iosif și al Sf. Fecioare Maria și 
Betleem (locul nașterii lui Iisus Hristos) sunt aproximativ 150 km. 
Să-i faci pe jos, sau călare pe un măgăruș, necesită cel puțin 3 zile de mers, dacă nu mai mult. Mai adăugăm imprevizibilul legat de cazare, eventualele pericole, necesitățile specifice măgărușului și ne dăm seama că drumul nu a fost deloc ușor. În special că Sf. Fecioara Maria era însărcinată în luna a noua. Dar toate s-au întâmplat ca să se împlinească Scriptura, unde profetul Mica a scris, cu 700 de ani înainte, următoarele: "Şi tu, Betleeme, pământul lui Iuda, nu eşti nicidecum cel mai mic între căpeteniile lui Iuda, căci din tine va ieşi Conducătorul care va paşte pe poporul Meu Israel" (Matei 2:6)

18 decembrie 2024

Textele Evangheliei

În perioada de toamnă-iarnă, la citirea pericopelor evanghelice intervin niște “perturbații” care crează deseori confuzii pentru preotul sau diaconul cititor, dacă nu este suficient de atent. De exemplu, acum suntem în Săptămâna a 24-a după Cincizecime (numărul de rând), dar citim pericopele indicate pentru Săptămâna a 27-a. Cum se întâmplă acest lucru? Ciclul (cercul sau crugul, din slavonă) anual al lecturilor liturgice din Noul Testament cuprinde 33 de Săptămâni și 32 de Duminici, situate între praznicul Pogorârii Sfântului Duh - Duminica Cincizecimii și Duminica Vameșului și a fariseului de dinaintea Postului Mare. Totuși, acest ciclu este foarte rar menținut cu exactitate, deoarece de două ori pe an se impune o regulă de abatare de la normă, cea a “omiterii” (în slavonă: отступка), când se face un salt peste unele citiri de rând, și cea a “adaosului” (în slavonă: приступка), când citirile obișnuite nu sunt suficiente și unele se citesc din nou. I. Abaterea de toamnă este legată de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie). Ea este determinată de următoarea regulă: imediat după Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, Tipicul cere să sfârșim citirea din Evanghelia de la Matei și să începem a citi din Evanghelia de la Luca. Din acest motiv, indiferent la care număr de rând ne aflăm, se trece automat la citirile Săptămânaii a 18-a după Cincizecime. Dacă Paștele este timpuriu (cade înainte de 30 martie, stil vechi), atunci are loc un adaos, adică sunt repetate lecturile din una sau două săptămâni care au fost deja citite. Dacă Paștele întârzie (cade din 7 aprilie până în 25 aprilie, stil vechi), atunci se produce o omitere, adică se lasă necitite lecturile de la una până la trei săptămâni. Dacă Paștele cade între 31 martie și 6 aprilie (stil vechi), atunci nu există nici adaos, nici omitere. II. Abaterea de iarnă este legată de sărbătoarea Botezului Domnului. Ea presupune o singură abatere de la normă și este determinată de următoarea regulă: în perioada dintre Săptămâna Bobotezei și Săptămâna Vameșului și a fariseului se face un adaos care acoperă o perioadă de la una până la cinci săptămâni. Doar în cazul celui mai timpuriu Paște (22 martie, stil vechi) și doar într-un an non-bisect nu există niciun adaos.
(Preluat de pe pagina „Mănăstirea sf. Luca”)

17 decembrie 2024

Planificare

 

Când vin și felicit enoriașii mei pe la casele lor din ajun (4,5,6 ianuarie) le zic: „Am venit la Dvs să vă invit la slujba de noapte și să vă felicit cu marea sărbătoare Nașterea Domnului”. Apoi strana cântă troparul Nașterii. Le dau icoana s-o țină în mână și le înmânez o felicitare (fișă-pliant cu Nașterea Domnului).

În ajunul Botezei și următoarele zile (18,19,20 ianuarie): „Am venit la Dvs să vă binecuvântăm casa cu rugăciune și cu Agheasmă Mare”. Le înmânez un calendar de perete.

14 decembrie 2024

Conduită şi formule de adresare

 În viaţa de zi cu zi ne întâlnim de cele mai multe ori cu persoane care, încercând să fie politicoase în adresarea către clericii bisericii, ajung în situaţii de-a dreptul penibile. Pentru clericul care întâmpină asemenea situaţii este dovada sigură că persoana respectivă nu frecventează biserica şi nu are cunoştinţe elementare despre Ortodoxie.

 Întâlnirea cu preotul

Creştinul nu trebuie să se adreseze preotului cu formule ca domn-părinte și nici cu salutarea: „Bună dimineaţa!”, „Să trăiţi!”, „Noroc!” şi nici măcar „Doamne ajută!”. El trebuie să ceară binecuvântarea spunând: „Binecuvântaţi, părinte!”, sau „Blagosloviţi!”, ceea ce înseamnă acelaşi lucru. Răspunsul preotului poate fi: „Domnul!”, „Domnul şi Maica Domnului!” sau „Domnul Dumnezeu!”, însemnând prin aceasta: „Binecuvântarea Domnului, a Maicii Domnului sau a Domnului Dumnezeu să fie cu tine!”.

Când rosteşte „Binecuvântaţi!”, omul nu trebuie să-şi facă cruce în faţa preotului ca în faţa sfintelor icoane, ci doar să se aplece suficient cât preotul să-l poată însemna cu semnul Sfintei Cruci pe creştetul capului.

Dacă ne întâlnim cu un episcop se poate face plecăciune mică (închinăciune), fără să ne însemnăm cu semnul sfintei Cruci. După ce am primit binecuvântarea, sărutăm mâna preotului sau episcopului, cinstind prin aceasta nu persoana sa în chip special, ci harul lui Dumnezeu cu care a fost investit.

13 decembrie 2024

S-a deschis fereastra

S-a deschis fereastra, ca o rană vecheMama ne aşteaptă, nopţi întregi de vegheSă venim acasă, şi măcar odatăSă mai stăm la masă, aşezaţi grămadă