27 august 2021

Ce putem observa în compoziția icoanei ADORMIREA MAICII DOMNULUI?


Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe 15/28 august. În această zi sărbătorim atât adormirea și îngroparea Maicii Domnului, cât și înălțarea ei la cer. Ce putem observa în compoziția aceastei icoane? Icoana Adormirii Maicii Domnului o infatiseaza pe Fecioara Maria stand intinsa pe un pat, avand in jurul ei pe apostolii Domnului. Capul ii este usor ridicat, iar mainile impreunate i se odihnesc pe piept. Trupui ei este tamaiat de sfantul apostol Petru.

Hristos este prezent in spatele patului, purtand in mainile Sale sufletul ei sub forma unui prunc infasat. Deasupra acestei scene, Maica Domnului este asezata pe tron intr-o mandorla, pe care ingerii o poarta spre ceruri, reprezentare care vine sa intareasca inaltarea ei la ceruri. 

Cu privire la reprezentarea sufletului Maicii Domnului ca prunc infasat, trebuie spus ca este zugravit astfel pentru a exprima puritatea Fecioarei. Aceasta imagine ne aminteste de reprezentarile in care Maica Domnului îl ține pe Hristos ca prunc in bratele Ei. Numai ca in icoana Adormirii Maicii Domnului imaginea este inversata si Fiul Domnului, care a fost tinut in brate de catre Mama Sa cand era copil, primeste sufletul Mamei, intrucat ea “incredinteaza cel mai pur suflet in mainile Fiului ei”.

Scena cu Antonie, evreul care s-a apropiat de patul funerar al Maicii Domnului, cu gandul de a-l rasturna, apare in multe icoane, care redau Adormirea Maicii Domnului. Potrivit Traditiei, cand acesta a pus mana pe pat, un inger i-a taiat amandoua mainile “fara de veste odata cu orbirea i s-au taiat si mainile ce au ramas lipite de pat…” (Acatistul Adormirii, condac 4). Deoarece acest element distrage atentia de la Maica Domnului, el lipseste totusi din multe icoane bizantine.

Icoana Adormirii nu se bazeaza pe relatari scripturistice, pentru ca acestea nu exista, ci pe Sfanta Traditie. Traditia spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Momentul sosirii miraculoase a Apostolilor, adunati “de la marginile pamantului, pe norii cerului” (Condac, glas 2), este infatisat in partea de sus, in cer. Este in acord cu imnografia Bisericii, in special cu svetilna care se canta in ziua de 15 august si in cele paisprezece zile care o preced. Acest imn spune: “de la margini, o apostoli / la Ghetsimani v-adunați / și-al meu trup, zice Fecioara, / cu cântări să-l îngropați”

Erminiile de la Athos, in sinteza lui Dionisie din Furna din secolul al XVIII-lea redau aceasta tema astfel: Casa si-n mijloc preasfanta Fecioara răposată. Intinsa in pat, cu mainile stranse la piept in chipul crucii. Si de o parte si de alta a patului sfesnice cu faclii aprinse. Si inaintea patului un evreu cu mainile taiate si spanzurate de pat, iar inaintea lui un inger cu sabia goala. Si, la picioarele ei, apostolul Petru tamaind cu cadelnita si, la capul ei, apostolul Pavel si Ioan Teologul, sarutand-o, si imprejur ceilalti apostoli si sfinti ierarhi: Dionisie Aeropagitul, Ierothei si Timotei, tinand in maini evanghelii si femei plangand. Si deasupra ei Hristos, cu haine albe, tinand sufletul ei (ca prunc infasat), in bratele lui. Si imprejurul lui lumina multa si multime de ingeri. Si sus in vazduh, iarasi cei 12 apostoli venind, pe nori (de la margine lumii). La marginea de-a dreapta a casei, Ioan Damaschin, tinand o hartie, zice: „Dupa vrednicie, ca pe un suflet, te-a primit pe tine cerul”. La marginea de-a stanga a casei, sfântul Cosma Melodul tinand in mana o hartie, zice: “Doamnă, pe tine, cea mai presus de fire a lui Dumnezeu, Maica stiindu-te”.

In bisericile ortodoxe, Adormirea Maicii Domnului se gaseste de regula pe peretele vestic al naosului.

Nota bene: descărcați „cum să înțelegem icoana”, printați, CREAȚI un perete de afișe (stand sau стенгазета) și expuneți-o pe ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu