6 februarie 2013

De ce cinstim icoanele?


Capitolul 4: Istoria Bisericii Universale. Lecţia 15. Cinstirea icoanelor – hotărârea sinodului al VII-lea ecumenic

Motto: "Cortul însă să-l faci din zece covoare de in răsucit;
 în ţesătura lor să faci chipuri de heruvimi alese cu iscusinţă.
(Ieşirea 20,1)
Invitaţie la discuţie: Ce icoane ai în casă? Ce atitudune ai faţă de ele?
Vocabular: erezia iconoclastă. A profana. Sinodul 7 ecumenic din Constantinopol 787. Cele trei sensuri: estetic, pedagogic şi sfinţitor. Explicarea raţională a fotografiei.

Ce este pictura bisericească? Una din caracteristicile de bază ale locaşului de cult ortodox este pictura. Ea împodobeşte pereţii interiori ai bisericii şi uneori şi pe cei exteriori. Există o bogăţie de scene şi personaje din istoria sfântă a mântuirii din viaţa şi spiritualitatea ortodoxă.
Pictura este teologia şi viaţa bisericii în imagini. Este o cateheză şi predică în culori, un auziliar al cultului divin şi o formă de exprimare a frumuseţii dumnezeieşti reflectate în chipurile sfinte.
Icoanele şi reprezentările picturale au fost întrebuinţate încă de la începuturile creştinismului. Locaşul de cult ortodox nu se poate concepe fără pictură bisericească.
Temeiul cinstirii sfintelor icoane.
Icoanele împodobesc de veacuri sfintele locaşuri, dar şi casele creştinilor. Cum răspundem celor care spun că cinstirea icoanelor ar încălca porunca a doua din decalog? - „să nu-ţi faci chip cioplit” (Ieş 20,4).
Pornind de la această poruncă socotesc că icoanele sunt idoli şi nu le cinstesc, şi spun că noi care ne închinăm icoanelor, ne închinăm la idoli. Dar de fapt nu se cunoaşte învăţătura despre sfintele icoane, pentru că inchinarea la icoane nu este închinare la idoli.
Ce sunt idolii? Idolii sau chipurile cioplite sunt creații omenești făcute spre a-L înlocui pe adevăratul Dumnezeu. Așa a fost vițelul de aur (Ieșire, cap. 32). Chipurile cioplite îi îndepărtează pe oameni de Dumnezeu.
Ce sunt icoanele? Dacă idolii îi îndepărtează pe oameni de Dumnezeu, icoanele îi apropie pe credincioși de Dumnezeu, căci icoana nu îl substituie pe Dumnezeu.
Dumnezeu îi binecuvintează pe cei ce cinstesc icoanele, exact cum a binecuvântat casa lui  Obed-Edom care a primit Chivotul Sfânt în casa lui și i-a dat cinstea cuvenită (II Regi 6,11-12).
Dumnezeu îi va pedepsi pe cei ce nu cinstesc icoanele așa cum i-a pedepsit pe filistenii care au luat chivotul Legii Domnului în robie si nu i-au dat cinstea cuvenită (I Regi 5, l-2 ș.a.). Nu îi pedepșeste pe moment, căci El nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu (Ezechiel 33,11), însa îi așteaptă pe toți, în viața de dincolo și numai la judecata cea de apoi îi va răsplăti fiecăruia după faptele lui (Rom., 14, 10; II Cor., 5, 10).

Icoanele sunt nişte ferestre spre cer, ca o oglindă: „Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu. (1Cor.13,12)
Sinodul al VI-lea Ecumenic de la Niceea (787) a declarat iconoclasmul drept erezie şi a formulat învăţătura ortodoxă despre reprezentarea iconografică a Mîntuitorului, a Maicii Domnului, a îngerilor şi a sfinţilor. În prima duminică din Postul Mare, numită Duminica Ortodoxiei, se sărbătoreşte restabilirea definitivă a cultului icoanelor.


Găseşte şi transcrie din Biblie cele două pasaje: Ieş.25,18; Ieş.25,22.
La capitolul meditaţie – cântăm priceasna următoare:

1 De-ai luat pe umeri Crucea
Şi-ai pornit pe drum cu Ea
Du-o, frate cu răbdare
Şi dintr-însa nu tăia.

2 De-ai luat pe umeri Crucea
Şi-ai pornit pe deal în sus
Du-o, frate, la Golgota
Tot mereu după Iisus.

3 De-ai luat pe umeri Crucea
Şi-ai pornit pe drum spinos
Nu căuta să scapi de Dânsa
Nici să n-o târăşti pe jos.

4 Crucea trebuie purtată
Printre spini şi suferinţi
Căci aşa a dus-o Domnul
Şi urmaşii Lui cei sfinţi.

5 Nu ţi-alege singur Crucea
Cum ţi-i voia sau cum vrei
Că aşa îl pierzi pe Domnul
Şi locul veşnic din Rai.

6 Înainte dar cu Crucea
Înainte tot mereu.
Domnul ne va da putere
Să scăpăm de orice greu.

Temă pentru acasă: De decupat şi de aplicat în caiet o icoană. Scrie sub ea o rugăciune compusă de tine. Să vizionaţi filmuleţul „De ce cinstim sfintele icoane” pe grupa „Îmi place ora de Religie” şi să puneţi „klass”, ca eu să ştiu cine a privit, iar la lecţia viitoare vreau să spuneţi ce impresii v-au rămas.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu