28 octombrie 2022

Un deceniu de mărturisire online – zece ani de activitate a portalului Moldova Ortodoxă



Astăzi, 28 octombrie 2022, am participat la o masă rotundă în Palatul Mitropolitan, în privința presei ortodoxe online. Cu ocazia aniversării a zece ani de la fondarea portalului ortodox.md „Moldova Ortodoxă”, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir și cu participarea a mai bine de patruzeci de invitați, la Palatul Mitropolitan a avutloc o întrunire festivă dedicată acestei importante realizări de mediatizare a conținutului Ortodox în online-ul autohton.

În cuvântul său de salut, Întâistătătorul a mulțumit tuturor celor prezenți pentru truda depusă întru promovarea Adevărului Evanghelic, subliniind în acest sens în mod special realizările obținute de-a lungul celor zece ani de activitate pe ortodox.md prin aportul și dăruirea autorilor care își împărtășesc gândurile pe acest portal. Înaltpreasfinția Sa a subliniat la acest capitol eforturile Prot. Mitr. Mihail Bortă, cel care în calitate de redactor-șef al acestei resurse media are grijă ca mesajul credinței să fie adresat către un public cât mai larg, atât în cuprinsul țării, cât și peste hotarele ei.

21 octombrie 2022

Partitură: Nimic nu e pe lume mai scump și mai frumos

1. Nimic nu e pe lume, 
mai scump și mai frumos, 
decât o viață-ntreagă 
trăită în Hristos. 

2. Nimic nici nu se poate 
în lume mai frumos, 
decât să fii copilul 
Stăpânului Hristos.

14 octombrie 2022

La hramul bisericii din Izvoare 2022

Vineri, 14 octombrie 2022, cînd plinătatea Bisericii Ortodoxe amintește sărbătoarea Acoperemântul Maicii Domnului, creștinii ortodocși din parohia Izvoare, raionul Fălești, își sărbătorește Ocrotitoarea cerească – pe Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria, cu al cărei omofor ne acoperă pe noi. Dis-de-dimineață clopotele bisericii și-au chemat creștinii cu flori în mână, să onoreze cu prezența sfânta Liturghie. La sfânta slujbă a participat exemplar primarul localității – domnul Sergiu Strechi, împreună cu soția sa Mariana. La invitația parohului bisericii

5 octombrie 2022

Înainte de cununie, caută fată evlavioasă, fată cuminte!

„Caută fată evlavioasă, fată cuminte! 
Aceste însuşiri sunt mai bune decât nenumărate comori!” (Sfântul Ioan Gură de Aur). 
Vă rog, nu umblaţi după bani şi după avere, ci după purtări, după bunătatea inimii. 
Caută fată evlavioasă, fată cuminte! Aceste însuşiri sunt mai bune decât nenumărate comori. 
De cauţi pe cele ale lui Dumnezeu, le vei avea şi pe cele din lumea aceasta; dar dacă le nesocoteşti pe acelea şi umbli după acestea, nici de acestea n-ai parte. 
Aflaţi cum se căsătoreau cei vechi şi faceţi ca ei! - Dar cum se căsătoreau aceia?
 - Se interesau ce purtări are fata, ce apucături, ce însuşiri sufleteşti. De aceea n-aveau nevoie de contracte, nici de garanţia hârtiei şi cernelii, în locul tuturor acestora le era de ajuns purtarea miresei. 
Vă rog, dar, şi pe voi, nu umblaţi după bani şi după avere, ci după purtări, după bunătatea inimii. 
Caută fată evlavioasă, fată cuminte!

14 iulie 2022

Partitură: Lăudați numele Domnului „Vizantia”


Mai multe #partituri tapate de mine. Pentru a printa urmați linkul: 1 și 2.
  1. Lăudați numele Domnului, lăudați slugi pe Domnul.
  2. Cei ce stați în casa Domnului, în curțile Dumnezeului nostru.
  3. Lăudați pe Domnul că este bun, cântați numele Lui.
  4. Doamne numele tău este în veac și pomenirea Ta în neam și neam.
  5. Binecuvântat este Domnul din Sion, Cel ce locuiește în Ierusalim.
  6. Mărturisiți-vă Domnului că este bun, că în veac este mila Lui.
  7. Singurul care face minuni, Cel ce a făcut cerul cu pricepre.

15 iunie 2022

Înainte de cununie trebuie să știi asta

Первое — это уважение к супругу. Многие женщины хотят быть первыми в семье, однако Богом в заложена другая иерархия. Основная ответственность за семью возложена на мужа. Поэтому жена должна уважать его мнение и прислушиваться к нему. 
Второе. В жизни нужно учиться уступать друг другу («кто уступает, тот больше приобретает», Амвросий Оптинский). Умение найти в себе ошибку при конфликте в семье — это беспроигрышный вариант. Слабый ищет виноватого, сильный ищет Бога. 
 Третье — это доброта. Умение благодарить за то доброе, что делают тебе твои близкие люди: сначала мама, бабушка, другие родственники, а затем — твой муж или жена. Нужно понять, что любовь — это не долг, а жертва. 
 Четвертое — это долготерпение. И на это нужно настраиваться заранее, если хотите, чтобы в семье были мир и счастье. Готового супруга не бывает, такими становятся в процессе совместной жизни. И, наконец, пятое — доверие и верность. 
 Игумен Мелхиседек Артюхин

24 mai 2022

Un mod deosebit de a spune „mulțumesc”. Pacient cu o tumoare gigant pe creier, operat la INN

 

Unul din pacienții care a fost tratat neurochirurgical în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a scris o scrisoare de mulțumire, la un an după intervenție, despre efortul ce îl depune zilnic personalul medical pentru a vindeca bolnavii, mulțumindu-le pentru asistență medicală acordată, profesionalism, răbdare, îngrijire și atenție.

Alexandru Stratan este preot la biserica din satul Izvoare, raionul Fălești. Preotul Alexandru are 43 de ani, o familie mare și nemaipomenit de frumoasă, mai bine zis două familii, una a sa, alături de soție și cei cinci copii minunați și alta care este Biserica și enoriașii ce îi trec pragul, pentru că, anume Biserica este a doua sa casă.

13 aprilie 2022

Să te spovedești cu hotărâre de a nu mai păcătui – din serialul: patericul din Izvoare.

Închipuiți-vă pe un bețiv și pe deasupra încă bătăuș. Adică la care nevasta umblă cu ochii vineți. V-ați închipuit, da? Nu, dacă nu vi l-ați închiuit, nu putem continua :-) 
 Așa. Știți că sunt bărbați romantici. Dacă, ipotetic, ar veni la spovedanie și ar promite că n-o să mai bea și n-o să-și mai bată nevasta. Prima dată soția l-ar crede (dar pe mine greu mă convinge cineva) și ar veni după spovedanie cu flori, anume cu flori, ce-o să zică soția: ASTA DA SPOVEDANIE, asta da pocăință, așa se mai poate de trăit, nu? E bine. 
Pe urmă e greu să se acomodeze cu situația fără alcool și iar se apucă de năravurile lui cele vechi: iar s-a apucat de băut, iar să bată soția (că, evident, nici ea nu poate tăcea), iar cu un ochi vânăt... 
Iar vine Postul Mare și creștinul nostru (poate) îl mustră conștiința, că-i viața atât de amară. Iar spovedanie, iar cu flori. Ce-o să facă soția cu florile lui romantice. O să i le dea între ochi. Prima dată l-a crezut și a primit florile, iar a doua oară n-a mai putut să se împace și le-a aruncat între ochi. 
Asta le-am spus-o la o mărturisire într-un an, mai în serios, mai glumind, ca creștinii mei să înțeleagă sensul că trebuie să te spovedești cu hotărârea de a nu mai păcătui.

28 martie 2022

Câteva cuvinte DESPRE RĂBDARE au schimbat atitudinea unui bătrân - din categoria: patericul meu din parohia mea Izvoare

Întru una din zilele Postului Mare am mers eu să împărtășesc la domiciliu în parohia mea Izvoare. Un bătrân a solicitat și taina sfântului Maslu. După ce l-am împărtășit și miruit, ce predică să țin și eu? Cel mai des le vorbesc despre răbdare, conform unuia din cele 7 apostole ce se citește la Maslu: 
„Fraţilor, luați pildă de suferinţă şi de îndelungă răbdare pe proorocii care au grăit în numele Domnului. Iată, noi fericim pe cei ce au răbdat: aţi auzit de răbdarea lui Iov şi aţi văzut sfârşitul hărăzit lui de Domnul; că mult-milostiv este Domnul şi îndurător” (Iacov 5:10-11).

 Bătrânul, dacă era bolnav, evident că era mofturos, motivos, uneori de nesuferit chiar. După ce am schimbat câteva vorbe cu el și vorbindu-i doar câteva cuvinte despre răbdare, și-a schimbat atitudinea, devenind mai îngăduitor cu cei din jur. Răspunzând la întrebarea - CE ȚI-A ZIS PREOTUL? – bătrânul răspundea: -ei, ce mi-o zis, să rabd și eu mai mult, că ce mi-a mai rămas de făcut. Degeaba îi ziceau toți, că este de nesuferit, că nu-i auzea (nu mă refer aici la ureche exterioară, ci la auzul interior, al sufletului). Nu mult timp după aceasta a răposat. 

15 februarie 2022

De ce nu postim în prima săptămână a Triodului


Dacă urmărim atent în calendarul ortodox, prima dintre cele trei săptămâni pregătitoare dinaintea Postului Mare, observăm că zilele de miercuri (16 februarie 2022) și vineri (18 februarie 2022) nu se ține post, ci este cu dezlegare la orice fel de mâncare. Tipicul cel Mare al sfântului Sava arată motivul dezlegării din această săptămână: „Trebuie să se ştie că, în această săptămână postesc blestemaţii armeni urâtul lor post, iar noi, monahii, în fiecare zi, chiar şi miercuri şi vineri mâncăm brânză şi ouă în ceasul al nouălea, iar mirenii mănâncă carne, răsturnând astfel dogma acelui fel de eres al acelora”. Mai concret, „urâtul post” despre care vorbește sfântul Sava este, de fapt, un post prost de doliu, care dura o săptămână, instituit de către episcopul Serghie Armeanul (din secolul VI) în cinstea câinelui său pierdut – Arțivurion (de aici și termenul „harți”). Acest post a fost condamnat de-a lungul veacurilor, de mai mulți Părinți ai Bisericii, printre care se numără sfântul Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului și sfântul Teodor Studitul. Înțelegem că intenția pentru care nu postim în această perioadă este una apologetică sau polemică. 
 Pe de altă parte, semnificațiile duhovnicești și pedagogice ale acestei săptămâni se regăsesc în Evanghelia Vameșului și a Fariseului, citită în Biserică în prima duminică a Triodului. În pericopă este descris felul mândru de a posti al fariseului, în antiteză cu smerenia vameșului, care era păcătos și mărturisea acest lucru în rugăciunea sa. Astfel, pentru a ne pregăti de post așa cum se cuvine și pentru ca nici noi să nu postim ca fariseul cu îngâmfare şi laudă. Mai bine nu postim deloc. Biserica a suspendat total postul de miercuri și vineri. Cea de-a doua săptămână a Triodului este una obișnuită, adică vom posti miercurea și vinerea, iar cea de-a treia săptămână este cunoscută drept Săptămâna albă, atunci fiind dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește în toate zilele, inclusiv miercurea și vinerea.

12 februarie 2022

Sfinții Trei Ierarhi - Ziua Unității

Sâmbătă, 12 februarie 2022, când Ortodoxia face pomenirea sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, în biserica Acoperemântului din Izvoare-Fălești, a avut loc un eveniment demn de urmat în toate localitățile, anume pentru a marca Ziua Unității. În satul Izvoare există două biserici: Acoperemântul Maicii Domnului, care se află în centrul satului și mănăstirea Sfântului Mucenic Dimitrie, care se află la 1 km de la marginea satului. La invitația parohului - protoiereul Alexandru Stratan, la sfânta Liturghie au participat: arhimandritul Zosima Aftene, starețul mănăstirii și ieromonahul Petru Stratu

21 ianuarie 2022

Socoteala unui profesor


 

Un profesor al Facultății de Fizică și Matematică, devenind credincios, le-a predat studenților o lecție care va fi amintită toată viața. A scris cifra 1 pe tablă și, uitându-se la elevi, a explicat: Cifra 1 - este Dumnezeu! Apoi, lângă cifra 1, a scris „0” (zero) și a spus:

- Acestea sunt realizările tale umane, care te-au mărit de 10 ori.

Un alt 0 este experiența cu care persoana ta devenit  100.

Și așa, a adăugat 0 pentru 0: prudență, bune maniere, dragoste...

„Fiecare 0 adăugat înnobilează o persoană de 10 ori”, a spus profesorul.

Deodată a șters numărul 1 de la începutul rândului de numere. Au rămas zerouri fără valoare și fără sens pe tablă. Profesorul a spus:

- Dacă nu există Dumnezeu în viața ta, restul nu înseamnă nimic...

Totul este zero și nu are sens.

17 ianuarie 2022

Întâmpină-ți soțul cu bucurie

 

A trăi alături de un om depresiv, posomorât, supus unor continue căderi sufleteşti, este o cruce grea. Depresia este ceva molipsitor, la fel cum molipsitor este şi optimismul, se şi vorbeşte în mod curent de râsul molipsitor. Dacă soţiei nu-i place ceva din comportamentul soţului, ea poate obţine prin stimulare şi printr-o bună dispoziţie cu mult mai mult decât prin scandaluri.

Se ştie că bărbaţilor nu le plac aşa-numitele isterice şi damele care cad frecvent în melancolie sau în depresie. Chemarea femeii este cea de a-l inspira pe bărbat la fapte mari, de a-l susţine, de a-i insufla optimism şi perseverenţă. Lucrul acesta este util în primul rând femeii, fiindcă bărbatul face pentru ea lucruri bune.