30 iunie 2012

Duminica a patra după rusalii


4.  Relatare:  Minunea vindecării slugii sutaşului.         (Mt.8,5-14)
Asigurarea liniştii.     Reactualizarea cunoştinţelor. Anunţarea obiectivelor.           Luca 7, 1-10
Asigurarea liniştii Am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu şi la momentul învăţăturii de azi. Mai întâi să facem linişte. Să fim atenţi. Să ne deschidem ochii ca  să înţelegem Cuvântul Domnului şi să-l împlinim în viaţa noastră practică de credinţă.
Reactualizarea cunoştinţelor, captarea atenţiei. Vreau să vă întreb dacă ţineţi minte despre ce s-a vorbit duminica trecută? ...  Ce Evanghelie s-a citit ? ... Să vă dau un indiciu:„Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte vi se vor adăuga ”
Anunţarea temei: Duminica trecută am vorbit despre purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru noi. Azi o să învăţăm ce este credinţa.
                                 Tema noastră de azi este:
Minunea credinţei
Începem învăţătura:      În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.      (Mt.19, 28) 
„Credinţa este încredinţarea celor nădăjduite,
dovedirea lucrurilor celor nevăzute.” (Evr.11,1)
Iubiţi credincioşi!
Aceasta este definiţia pe care o dă SAPavel - crediţei. Cu alte cuvinte am spune aşteptarea celor dorite şi convingerea despre bunurile cele viitoare.
Continuăm formarea noastră duhovnicească pe baza Evangeliei de la Matei. Ev de azi se găseşte la Mt.8,5-14. Este relatat aici o minune, vindecarea slugii unui sutaş. Evangheliile paralele ne spun că acest sutaş era de alt neam, dar zidise evreilor din Capernaum o sinagogă.
Locul în carese petrece această minune este or. Capernaum.
Timpul săvârşirii este primul an al activităţii publice al M.
 Este o minune făcută de la distanţă, este o mijlocire a unui sutaş pentru sluga lui. Iar noi mirându-ne de o aşa credinţă o să învăţăm:

Anunţarea obiectivelor:  1. Ce este credinţa.
2. Să ne convingem despre aceasta pe baza SS
3. Cum să ne întărim în credinţă şi pe noi şi pe alţii.
1. Ce este credinţa.


Tâlcuirea Evangheliei...
Credinţa este un dar al lui Dumnezeu, o lucrare a lui Dumnezeu, este o roadă a Duhului Sfânt. Credinţa în Dumnezeu aparţine şi voinţei omului; ea creşte şi se dezvoltă prin voia omului.
La polul opus stă necredinţa. Ea îi vine omului mai mult din voia lui liberă de a se lega pe sine de lucrurile cele deşarte şi trecătoare ale veacului de acum.                                              Ea îi vine omului din inimă necuviincioasă,
 din inimă împietrită,
din cauza abaterii de la adevărul revelat.


2. Să ne convingem despre aceasta pe baza SS.
Mai întâi credinţa vine de la Dumnezeu: „Căci în har sunteţi mântuiţi, prin credinţă, şi aceasta nu este de la voi: este darul lui Dumnezeu”(Ef.2,8).         Ce înseamnă un dar? ... Un lucru dat gratis ... Nu este darul unui om, ci a lui Dumnezeu.
Credinţa în Dumnezeu aparţine şi voinţei omului; ea creşte şi se dezvoltă prin voia omului, adică prin colaborarea şi conlucrarea noastră cu Dumnezeu. Ev de azi confirmă acest lucru: „ şi a zis Iisus sutaşului: Du-te, fie ţie după cum ai crezut. Şi s-a însănătoşit sluga lui în ceasul acela” (Mt.8,13) sau altă dată zice: „o, femeie, mare este credinţa ta; fie ţie după cum voieşti. Şi s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela” (Mt.15,28).   
Dumnezeu nu mântuieşte pe nimeni cu forţa. De aceea suntem liberi să credem sau să nu credem.
Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!

3. Cum să ne întărim în credinţă şi pe noi şi pe alţii.
1.    Primul mijloc de a ne întări în credinţă este predica, nu numai a preotului, ci şi şi a oricărui credincios, pentru că credinţa vine prin auz (Rom.10,17). Căci cum vom crede de nu vom auzi? Ca să vorbeşti ceva despre D trebuie să cunoşti. Ex.Mt.4,4;  In.17,3;   2Tes.1,8.
2.    mijloc de a ne întări în credinţă este citirea SS: „   In.20,31  ” Trebuie să ne facem timp să citim SS, să fregventaţi şcoala duminicală, altfel nu se poate.
3.    mijloc de a ne întări în credinţă sunt minunile lui Dumnezeu pe le săvârşeşte în viaţa fiecăruia. Depinde acum de noi dacă avem ochi să le vedem. IH a făcut multe minuni în faţa multora, dar nu toţi din cei ce le vedeau au crezut. Unii se îndoiau ca şi azi. Unora nu le vine nici a crede că vor muri.
4.    mijloc de a ne întări în credinţă este privirea zidirilor lui Dumnezeu, o privire cu credinţă: (Rom.1,20).
5.    mijloc de a ne întări în credinţă pe alţii se face prin pilda vieţii. 1Tim.4,12 şi „umblaţi cu înţelepciune faţă de cei ce sunt afară de Biserică, preţuind vremea. Vorba voastră să fie totdeauna, plăcută, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.
...

       Doamne învaţă –ne credinţa.
Duminica viitoare o să vorbim despre duhurile rele.
Sărbători
Şcoala Duminicală

Cu binecuvântarea Domnului mergeţi spre casă, îngerul Domnului să vă păzească. Slăvit să fie Domnul. (Ps.39,22)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu