9 februarie 2011

Rugăciunea de obşte


Lecţia 15. Rugăciunea obştească. Cele şapte laude şi şapte taine.

Motto:  “Şi le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.  (IOAN 6,53-54)

Cele şapte laude bisericeşti sunt:  Vecernia, Pavecerniţa, Miezonoptica, Utrenia, Ceasul întâi, Ceasul al treilea, Ceasul al şaselea, Ceasul al nouălea şi Sfânta Liturghie.                                    Deşi sunt nouă la număr, unele laude se unesc potrivit timpului săvârşirii lor.
Vecernia este o slujbă care se oficiază la sfârşitul zilei, seara. Prin participarea la această slujbă aducem mulţumiri Domnului pentru ziua care a trecut. Urmând exemplul lui Moise care, descriind crearea lumii de către Dumnezeu, afirmă că El începe „ziua” de cu seară, la fel este rânduită slujirea în Biserica ortodoxă, care se începe cu slujba Vecerniei.
Pavecerniţa, sau rugăciunea de după chindii, constă dintr-o serie de rugăciuni către Domnul Dumnezeul nostru pentru iertarea păcatelor şi pentru odihna trupului pe timp de noapte şi pacea sufletului, păzindu-ne de ispitele diavolului în timpul somnului.
Miezonoptica este o slujbă ce se oficiază la miezul nopţii, în amintirea rugăciunii de noapte a Domnului nostru Iisus Hristos în Grădina Ghetsimani. Rugăciunile de la miezul nopţii îi cheamă pe credincioşi să fie mereu gata pentru Judecata de Apoi, care va veni pe neaşteptate, ca Mirele la miezul nopţii în pilda cu cele zece fecioare.
Utrenia, sau rugăciunile dimineţii, este o slujbă de dimineaţă, care se oficiază înainte de răsăritul soarelui. În timpul rugăciunilor dimineţii aducem mulţumiri Domnului pentru noaptea trecută şi cerem milă pentru ziua care începe. Ceasul întâi corespunde cu ceasul al şaptelea al dimineţii şi binecuvântează prin rugăciune ziua care începe. Ceasul al treilea corespunde cu ora nouă a dimineţii şi aminteşte de pogorârea Duhului Sfânt peste Apostoli.     Ceasul al şaselea corespunde cu ora douăsprezece din zi, amintind răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos.    Ceasul nouălea corespunde cu ora trei de după-amiază, amintind moartea pe cruce a Domnului nostru Iisus Hristos.
Sfânta Liturghie simbolizează întreaga viaţă pământească a Mântuitorului, fiind cea mai importantă slujbă divină. În timpul Liturghiei se săvârşeşte Taina Sfintei Euharistii, rânduită de însuşi Mântuitorul la Cina cea de Taină. Liturghia se oficiază dimineaţa, înainte de prânz.
În antichitate, în mănăstiri şi pentru sihaştri, toate serviciile enumerate mai sus se săvârşeau separat la o oră stabilită pentru fiecare slujbă. Mai târziu, pentru comoditatea credincioşilor, acestea au fost rânduite în trei slujbe divine: Slujba de seară, Slujba de dimineaţă şi Slujba de zi.
Serviciu divin de seară cuprinde Ceasul al nouălea, vecernia şi pavecerniţa.
Slujba de dimineaţă este formată din Miezonoptica, Utrenia şi Ceasul întâi.
Slujba de zi cuprinde Ceasurile trei şi şase şi Sfânta Liturghie.
În ajunul sărbătorilor şi în zilele de duminică se săvârşeşte Vecernia, Utrenia şi Ceasul întâi. Această slujbă se numeşte veghe de noapte (privegherea), pentru că la vechii creştini ea dura toată noaptea.
Puteţi răspunde la întrebarea? Trecem în caiet la sfârşit denumirile lor.        
Evanghelia care s-a citit duminica trecută la biserica poarta numele __________________________  Evanghelia care se va citi duminica viitoare la biserica poarta numele ________________________ Virtutea despre care am învăţat azi este _______________________________________________ Iar păcatul pe care îl condamnăm se numeşte ___________________________________________
Notăm în caiet următoarea diagramă cu titlul: Serviciile de cult
Seara
1. Ceasul al nouălea (ora 3 de zi)
2. Vecernia.
3. Pavecerniţa.
Dimineaţa
1. Miezonoptica (ora 12 de noapte).
2. Utrenia.
3. Ceasul întâi (ora 7 dimineaţa).
Zilnice
1. Ceasul al Treilea. (ora 9 dimineaţa).
2. Ceasul al Şaselea. (ora 12 de zi).
3. Liturghia.



1.       Mezonoptica
2.       Utrenia, Ceasul 1
3.       Ceasul 3
4.       Ceasul 6
5.       Ceasul 9
6.       Vecernia
7.       Pavecernita
Laudele
1.       Botezul
2.       Mirungerea
3.       Pocainta (Spovedania)
4.       Împărtăşania
5.       Cununia
6.       Preotia
7.       Sf. Maslu
Tainele
1.       Agheazma
2.       Prohodul
3.       Panihida
4.       Sfinţirea casei
5.       Sfinţirea fântânii
6.       Sfinţirea obiectelor de  cult
7.       Exorcizme
Ierurgiile


Folosiţi legenda de mai jos şi găsiţi numărul de ordine şi categoria din care face parte urmatoarea rugăciune.
19+1+17+11+10+11+6+1; 5+26+17+26+17+11+1; 26+24+21+7+17+11+1.

1=A,
2=Ă,
3=Â,
4=B,
5=C,
6=D,
7=E,
8=F,
9=G,
10=H,
11=I,
12=Î,
13=J,
14=K,
15=L,
16=M,
17=N,
18=O,
19=P,
20=Q,
21=R,
22=S,
23=Ș,
24=T,
25=Ț,
26=U,
27=V,
28=W,
29=X,
30=Y,
31=Z











Temă pentru acasa:
1. De scris rostul celor şapte taine.    2. De desenat o lumânare.       3. Să aprindeţi duminică dimineaţa o candelă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu