6 aprilie 2018

Convorbirea a doua din Crez. Cine este Iisus Hristos?


Următorul articol al Crezului prezintă pe Cel care (în jurul Căruia), de fapt, se zidește creștinismul, adică, Iisus Hristos. Creștinul crede "într-un Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, singurul născut, care din Tatăl s-a născut înaintea tuturor veacurilor; Lumina din Lumină, Dumnezeu adevărat de la Dumnezeu adevărat, născut, necreat, consubstanțial cu Tatăl, prin Care toate s-au creat" (traducere add-literam).
În acest articol punem încă o piatră la temelia teologiei creștine, precizând cu toată atenția, învățătura despre Preasfânta Treime. Noi mărturisim că Dumnezeu este unul în esență, dar întreit în persoane, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Treimea este deoființă și indivizibilă.
Pentru a explica acest lucru matematic este imposibil, pentru motivul că Dumnezeu nu are analogii în lumea noastră creată. Nu avem nimic cu ce să comparăm. Deși uneori s-a comparat Trinitatea, cu soarele, cu compoziția cărămizii, iar uneori cu calități opuse. Puteți compara acest lucru cu situația în care un locuitor al Polului nord îi cere unui caucazian să-i explice ce este ananasul. –Dvs cunoașteți cireșul? –Da. –Apoi, ananasul nu este ca cireșul.

În primul rând, toată această descriere a celei de-a doua Persoană a Preasfintei Treimi, ne spune că Hristos este același Dumnezeu, același creator al universului ca și Tatăl. Cuvântul "unul" din Crez se repetă când vorbim despre Tatăl cât și despre Fiul. "Cred într-Unul Dumnezeu Tatăl" și "într-Unul Domn Iisus Hristos".
Despre cum îl vom accepta pe Hristos,  va depinde toată înțelegerea noastră asupra creștinismului. Toate ereziile (adică o înțelegere greșită a personalității lui Iisus), au generat tocmai în jurul acestei întrebări: Cine este Hristos?
Iisus Hristos este unicul Fiu, născut din Tatăl înainte de existența timpului. Deci născut, nu făcut. El este Lumina din Lumină, El este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, o ființă cu Tatăl, prin Care au fost făcute toate lucrurile. Ceea ce înseamnă că El este același Dumnezeu, despre care am vorbit, analizând primul articol al Crezului.
Fiul este în esență același ca și Tatăl, Duhul este același ca Fiul, Tatăl este același ca și Duhul. Acesta este Dumnezeu cel unul, care există simultan în cele Trei Persoane. Dar nu sunt trei dumnezei diferiți ... Cum poate fi aceasta? Amintiți-vă exemplul despre cireș și ananas ... Nu avem cuvinte pentru a reflecta în mod adecvat unele procese chiar și în lumea noastră materială. Ce putem spune mai mult despre constituția lui Dumnezeu?
Dar acest lucru se precizează ca creștinismul să fie îngrădit de influența altor viziuni religioase, care recunosc existența istorică a lui Hristos.
Acest lucru este și mai important în contextual nostru istoric, al migrației, valabil mai ales când un predicator neortodox, fie în stradă, televizor sau internet îți spune: „Îl recunosc pe Hristos. Iisus este un mare învățător. Nu este Creatorul universului, dar este un foarte mare spirit (angelic), fiind teleportat în lumea noastră pentru a ne da câteva sfaturi practice.
Sau conceptul musulman, care se repetă foarte des și în cultele păgâne. Hristos este un mare profet. Prin el, Cel de sus, ne-a dat multe instrucțiuni despre cum ar trebui să trăim.
Creștinismul spune: NU. Acest pelerin-tâmplar este Cel de sus, Făcătorul cerului și al pământului. El nu a coborât pe pământ prin radiații extraterestre, numit de creștini prin har. El nu este un magician, care a învățat secrete în piramide de la egipteni sau indieni. El nu este cel mai înalt înger creat de Dumnezeu, pentru a facilita comunicarea cu oamenii. El nu este o altă față sau o mască, prin care Dumnezeu se arată din când în când oamenilor. Acesta este anume același Unul Dumnezeu.

Traducere și adaptare de preot Alexandru Stratan.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu