22 iulie 2011

Aceaşi temă. Legea cultelor este imperfectă.

Expert IDIS subliniază necesitatea reluării dezbaterilor privind modificarea Legii cultelor

2011-07-22/10:37 Discuţiile privind modificarea Legii cultelor trebuie reluate. Dezbaterile urmează a fi purtate în văzul reflectoarelor şi nu în culise. Despre această necesitate sesizează expertul IDIS „Viitorul”, Ghenadie Mocanu, autorul studiului „Tensiunile sociale în urma înregistrării Ligii Islamice în Republica Moldova. E timpul pentru o dezbatere profundă asupra Legii privind cultele religioase?”, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit expertului, într-o societate în care biserica este tratată cu cea mai mare încredere, iar peste 90% din cetăţeni se declară creştin-ortodocşi, chestiunea înregistrării altor culte religioase trebuie tratată cu maximă prudenţă. Altfel, riscul declanşării unor tulburări sociale este iminent. Reacţiile emoţionale şi protestele recente faţă de înregistrarea Ligii Islamice au demonstrat cu prisosinţă capacitatea de mobilizare a preoţilor.

Pe de altă parte, subliniază Ghenadie Mocanu, Republica Moldova trebuie să stabilească criterii clare pentru respectarea drepturilor minorităţilor religioase. Aceasta este şi una dintre condiţiile obţinerii regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

„Există anumite angajamente pe care Republica Moldova şi le-a asumat faţă de instituţiile europene. Pentru a susţine financiar reformele din Moldova, Comisia Europeană trebuie să fie sigură că anumite procese democratice sunt stabile. Astfel, înregistrarea oricărui cult în Republica Moldova este un drept acordat de legislaţia în vigoare cetăţenilor de diferite confesiuni, menţionează autorul studiului despre urmările înregistrării Ligii Islamice în Republica Moldova.

Potrivit lui Ghenadie Mocanu, pentru a evita alte „convulsii sociale”, trebuie definită cât mai clar definiţia de „cult”. „Definiţia actuală este atât de vagă, încât permite oricui să se ascundă sub acest nume. În România, e nevoie de cel puţin 12 ani experienţă pentru a înregistra un cult, în timp ce în Republica Moldova e suficientă semnătura a 100 de cetăţeni”, menţionează expertul.

În concluzie, Ghenadie Mocanu mai spune că accelerarea ritmurilor modernizării şi apropierii de valorile occidentale nu impune Republica Moldova să ignore provocările care vizează propria securitate naţională. 
Sursa: http://www.info-prim.md/?x=24&y=40111
Tema semanatoare http://www.moldova-suverana.md/blogs/editorial/redacie/2983-islamismul-i-securitatea-naional.html