2 septembrie 2011

301. Sfânta Scriptură

Clasa 3-a. Capitolul 1: Despre credinţa creştină. Lecţia1. Despre Sfânta Scriptură
 Motto: “Cercetaţi cartea Domnului şi citiţi,
 că nimic din acestea nu lipseşte.
Căci gura Domnului a poruncit şi suflarea Lui le-a adunat.
(Isaia 34,16)
'Invitaţie la discuţie:  Cum se numeşte scriitorul unei cărţi? Ce ştiţi despre Biblie? Cine dintre voi are acasă o Biblie? Cum se numesc cărţile religioase din casa voastră?
& Citim fiecare câte o propoziţie.
Dumnezeu S-a descoperit oamenilor începînd din grădina Raiului şi pînă la venirea Domnului nostru Iisus Hristos. Comoara de adevăruri necesare pentru mîntuire se cuprinde în Sfînta Scriptură şi în Sfînta Tradiţie.
Noi ştim că Iisus Hristos n-a scris nici o carte. El învăţa prin viu grai, iar prin faptele Sale şi viaţa Sa, confirma cele spuse. Învăţăturile şi impresiile pe care le-au acumulat în suflet oamenii care L-au văzut pe Iisus au fost povestite mai apoi urmaşilor, în scris şi oral. Ucenicii lui Iisus au scris viaţa şi minunile Mîntuitorului. Aceste scrieri au alcătuit Noul Testament.
Sfînta Scriptură este o colecţie de cărţi sfinte, scrise de către profeţi sau apostoli, sub inspiraţia Duhului Sfînt. Ea se mai numeşte Biblia sau Cuvîntul lui Dumnezeu.Sfînta Scriptură este alcătuită din două testamente: Noul Testament şi Vechiul Testament.
Testamentul Vechi conţine revelaţia pînă la venirea Mîntuitorului. El este alcătuit din 39 de cărţi canonice (recunoscute de biserică) şi 14 necanonice, bune de citit.
Noul Testament este alcătuit din 27 de cărţi canonice şi cuprinde viaţa, minunile, învăţăturile Domnului nostru Iisus Hristos, precum şi viaţa, faptele Sfinţilor Apostoli.
Biblia este o colecţie de cărţi sfinte scrise de oameni aleşi, prooroci, apostoli, sub inspiraţia Duhului Sfînt. Biblia a fost scrisă într-o perioadă de aproximativ 1500 de ani (1400 î. Hristos -100 d. Hristos).
Sfînta Scriptură este cea mai importantă, cea mai citită şi cea mai răspîndită carte. Ea a fost tradusă în 2197 de limbi. Prima Biblie tipărită în limba română este Biblia de la Bucureşti, din 1688 de Şerban Cantacuzino.
Importanţa Bibliei nu constă în vechimea ei şi nici în influenţa ei istorico-culturală, ci în Persoana lui Iisus Hristos: toată Biblia este mărturie despre Hristos. Pentru noi, El este Cuvîntul viu al lui Dumnezeu. În El noi am aflat pe Dumnezeu.
Biblia este compusă din diferite cărţi. În ea găsim povestiri despre neamuri şi popoare, cărţi istorice, de învăţătură, profetice, poezie, cîntări lirice.
$Aplicaţii, evaluare şi autoevaluare
1. Completează propoziţiile: Vechiul Testament cuprinde istoria ... Noul Testament cuprinde... Biblia este...
2.    Stabileşte corespondenţa dintre elementele din coloanele A şi B: Coloana A Coloana B
Noul Testament are                                                                     anul 1688
Vechiul Testament are                                                                27 de cărţi
Prima Biblie în limba română a fost scrisă în                              39 de cărţi
?Notează ideile principale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu